"Dan devojčica" u okviru profesionalne orjentacije

Објављено понедељак, 02 мај 2016 Аутор PD-SU

dan devojcica bariliU okviru programa profesionalne orjentacije učenika sedmog i osmog razreda škola se pridružila projektu obeležavanja Dana devojčica u IKT- u. Ovaj dan ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Kao glavni događaj projekta, tradicionalno poslednjih godina, učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća u svim gradovima u Srbiji gde će biti održan Dan devojčica u IKT-u i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblasti u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, poput inženjerstva, mašinstva i IT sektora.

U četvrtak 21.04.2016. godine naša škola je organizovala posete petnaest naših učenica sedmog i osmog razreda. Posetama kompaniji Schneider Electric i Fakultetu organizacionih nauka ovaj događaj je upriličen izuzetno lepim i srdačnim dočekom gde su učenici mogli osetiti jedno izuzetno iskustvo koje će verovatno uticati na pokretanje preduzetničkog razmišljanja i omogućiti im da ovakve posete uspešnim kompanijama i institucijama pomogne u odabiru budućeg zanimanja.

Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica. Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine. Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, u smislu afirmacije žena i rešavanje problema roda u oblikovanju modernog sveta. U proteklih 5 godina koliko Udruženje poslovnih žena Srbije sprovodi Dan devojčica kroz projekat je prošlo više od 6500 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Projekat realizuju: Udruženje poslovnih žena Srbije, Telenor Fondacija, Schneider Electric DOO, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kroz dva projekta: Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP) i Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji (VET), Kancelarija za mlade i Centar Inventiva.

Izvor: http://www.poslovnezene.org.rs/dan-devojcica-2016

http://www.poslovnezene.org.rs/obelezen-medunarodni-dan-devojcica-u-ikt

Foto galeriju ove posete možete videti i preuzeti prateći ovaj LINK.

poseta schneider electric 31