Jednodnevni izlet učenika šestih razreda

Објављено среда, 01 јун 2016 Аутор Milica Jokić

IMG 1180 Copy 2Jednodnevni izlet četiri odeljenja šestog razreda po maršruti: VIŠNjIČKA BANjA-KRUŠEDOL- PETROVARADIN- SREMSKI KARLOVCI - VIŠNjIČKA BANjA realizovan je 17.05.2016.godine. Na izlet je išlo 76 učenika šestog razreda, raspoređenih u dva autobusa „Niš ekspresa“ (6-1 i 6-3; 6-2 i 6-4).

Cilj izleta bio je upoznavanje učenika sa kulturno-istorijskim i duhovnim nasleđem severne srpske pokrajine Vojvodine i vezivanje za nastavne sadržaješkole; razvijanje kod učenika pozitivnog odnosa prema nacionalnim kulturnim i estetskim vrednostima;  izgrađivanje ekoloških navika; socijalizacija učenika; podsticanje ispoljavanja pozitivnih doživljaja.

 Krenuli smo ispred škole u 8 časova. Tokom vožnje do izlaska iz Beograda vodič puta ukratko je podsetila učenike na istoriju našeg grada. 

Prva stanica izleta bio je manastir Krušedol na Fruškoj gori, zadužbina despota Brankovića sa početka 16. veka. U manastiru su deca saslušala kratak istorijat o postanku manastira i njegovom trajanju kroz vekove. U ovom manastiru sahranjene su poznate ličnosti srpske istorije: knjeginja Ljubica, žena Kneza Miloša Obrenovića, dva srpska patrijarha i kralj Milan Obrenović.
Odatle smo krenuli u posetu tvrđavi Petrovaradin. Ovde su deca imala vreme za šetnju, razgledanje i kupovinu suvenira. Sa terase tvrđave pruža se divan pogled na Dunav i Novi Sad. Ova tvrđava i park su veoma nalik Kalemegdanu, a poznata je, pored ostalog, i po svojoj Sahat-kuli, čiji sat je jedinstven po tome što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Zatim je usledio ručak u restoranu „Trag“ u podnožju tvrđave. Vreme posle ručka deca su provela u igri na poljani kod restorana.
Sve vreme puta smo slušali priču vodiča o istorijskim podacima i ličnostima vezanim za predele Fruške gore.
Izlet smo završili posetom baroknom gradiću Sremski Karlovci, važnom u istoriji Srbije: obišli smo crkvu sv.Nikole, tj.pravoslavnu Sabornu crkvu, Karlovačku gimnaziju, videli baroknu fontanu „Četiri lava“ na glavnom trgu, a preko puta i Karlovačku Bogosloviju. Posle razgledanja i kraćeg slobodnog vremena krenuli smo natrag za Beograd i stigli pred školu u 18,30 časova.

Izlet je protekao dobro, cilj i zadatak izleta je ostvaren, a takođe je ostvaren i korektan odnos sa turističkom  agencijom i realizovani su svi sadržaji predviđeni programom izleta.

Foto galeriju sa izleta možete pogledati i prezimati slike prateći ovaj LINK.

 IMG 1183 2 IMG barili 6 2 IMG barili 6 3