RASPORED EMITOVANJA OBRAZOVNIH SADRŽAJA ZA VREME VANREDNOG STANJA

MPN

Vršnjački tim (I-IV)

Trodnevna ekskurzija učenika osmog razreda

Објављено четвртак, 02 јун 2016 Аутор Miroslav Krčevinac

osmaci bariliU periodu od 05. do 07. maja 2016. godine realizovana je trodnevna ekskurzija za učenike osmog razreda. Tokom ekskurzije naši osmaci su uživali u lepotama muzeja pod otvorenim nebom “Staro selo“ u Sirogojnu, koje ljude vraća u doba 19. veka. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine oživeo zlatiborsku okućnicu sa svim njenim elementima (kućom, vajatom), gde su naši osmaci uživali u obilasku i razgledanju.

Put ih je dalje odveo ka kući proroka Tarabića, u narodu poznatih po Kremanskom proročanstvu, gde su od vodiča čuli razne zanimljive priče, kako istinite, tako i one za koje se slobodno može reći da su previše bajkovite, ali ništa manje interesantne.
Nastavak puta đacima je doneo lepote Zlatibora i Tare, gde su mogli da uživaju u čarima ovih poznatih planina. Smeštaj na kraju prvog dana bio je obezbeđen u hotelu „Drina“ u Bajinoj bašti, skromnom, ali veoma lepom gradiću zlatiborskog okruga.
Drugi dan ekskurzije našim osmacima je doneo obilazak manastira Rača, zadužbine kralja Dragutina iz 13. veka, poznatom i kao mesto gde je tokom Drugog svetskog rata čuveno Miroslavljevo jevanđelje skrivano i čuvano od neprijatelja. Potom je put najstarije učenike naše škole odveo do Šarganske osmice, najatraktivnije turističko-muzejske železnice u Evropi. Vožnjom Šarganskom osmicom od Mokre gore do Šargan Vitasi naši učenici su prošli kroz 22 tunela, preko 5 mostova, savlađujući visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 13,5 kilometara.
Kada je vožnja Šarganskom osmicom završena, ništa manje zainteresovani đaci su posetili Drvengrad, filmsko etno selo u Mokroj gori, koje je reditelj Emir Kusturica izgradio na brdu Mećavnik. Tamo su odgledali i jedan poučan kratkometražni film na temu ekologije i zaštite životne sredine.
Trećeg dana naši osmaci su imali prilike da spoznaju čari reke Drine i veštačkog jezera Perućac, kao i da uživaju u skoro netaknutoj prirodi koja okružuje ovu regiju naše zemlje, koja obiluje kratkim i brzim planinskim rekama, prelepim vodopadima i gustim listopadnim šumama.
Pored svih planiranih sadržaja koje su đaci videli, imali su prilike i da uživaju u dobrom provodu dve večeri u diskoteci hotela „Drina“.
Naši osmaci najbolje mogu da posvedoče o uspešnosti i zanimljivosti ekskurzije, bez obzira kako ona ovde opisana. A opisana je baš onako kako je realizovana. Ako neko ne veruje neka pita naše đake. Retko ko će reći da nešto od ovoga nije istina 

Foto galeriju možete pogledati prateći ovaj LINK.

Izgled škole

Škola
glavni ulaz
Škola
južna strana
Škola
sporedni ulaz
Škola
tartan staza za trčanje