RASPORED EMITOVANJA OBRAZOVNIH SADRŽAJA ZA VREME VANREDNOG STANJA

MPN

Vršnjački tim (I-IV)

Radost Evrope- 47. međunarodni susret dece Evrope

Objavljeno sreda, 19 oktobar 2016 Autor PD-SU

plakat radost evrope„Radost Evrope“, festival duge tradicije i velikog kulturnog značaja, međunarodna je manifestacija dečjeg stvaralašta koja je u našoj zemlji ustanovljena davne 1969. godine povodom Svetskog dana deteta. Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečji kulturni centar Beograd.

Tema ovogodišnjeg susreta, 47. po redu, pod nazivom „Tesla – čista energija“, obeležila je jubilej 160 godina od rođenja Nikole Tesle, poznatog pronalazača i velikog naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radio-tehnike. Izuzev nesumnjivog naučnog doprinosa, odabir ovog velikog vizionara srpskog porekla opredelila je i činjenica da je Tesla naročito interesantna ličnost, čiji su detinjstvo i život bili ispunjeni mnogim zanimljivim anegdotama.

Svake godine, početkom oktobra meseca, Beograd postaje dečja predstonica Evrope. Ove godine, učenici naše škole, u periodu od prvog do sedmog oktobra, bili su domaćini deci iz Kine, specijalnim učesnicima Susreta. Šesnaestoro učenika, predstavnika svih razreda, zajedno sa svojim porodicama i učiteljicama Jasminom Vulović i Srebrenkom Trajković, ugostilo je jednak broj drugara iz Pekinga i po drugi put predstavilo svoju školu kao veoma dobrog domaćina.

Naši ovogodišnji gosti, deca pekinškog kulturno-umetničkog društva, u Beograd su stigli u nedelju, 2. oktobra, u pratnji svojih nastavnika, ali i brojnih umetnika i novinara. Nakon dočeka na Trgu republike, gde su imali priliku da upoznaju svoje domaćine, zajedno sa ostalim učesnicima manifestacije, prošetali su u kostimima u karnevalskoj povorci duž Knez Mihailove ulice. Svečana povorka se zaustavila na Kalemegdanu, gde je, kao simbol mira u svetu, pušteno 47 belih golubova i, kraćim programom, manifestacija zvanično otvorena.

U društvu ostalih učesnika, deca su u Palati Srbije, zajedno sa svojim domaćinima, našim učenicima, bila i gosti predsednika Republike Srbije i njegove supruge. Kao gosti i učesnici, prisustvovala su nizu koncerata „Susreti prijateljstva“ u Dečjem kulturnom centru Beograd i „Svečani susret dece Evrope“ u Sava Centru. U četvrtak, 6. oktobra, naši učenici domaćini priredili su svojim drugarima, gostima iz Kine, zajedničko druženje u prostorijama naše škole − OŠ „Milena Pavlović Barili“. Srdačno dočekana i pozdravljena od strane direktorke, nastavnika i ostalih zaposlenih u školi, deca su imala priliku da nam, kroz igru, ples i sviranje, predstave svoju tradiciju i običaje, ali i da, putem brojnih i različitih sadržaja, upoznaju našu kulturu.

Poslednjeg dana druženja, umetnici iz Kine su za učenike naše škole organizovali likovnu radionicu. Uz osmehe i suze, naši učenici i nastavnici su se toplo i srdčano oprostili od svojih drugara i, razmenjujući kontakte, dogovorili da svoje prijateljstvo nastave kroz neka nova i skorašnja druženja i posete.

 Pogledajte i preuzmite fotografije pratći ovaj LINK.

radost evrope2016

Izgled škole

Škola
glavni ulaz
Škola
južna strana
Škola
sporedni ulaz
Škola
tartan staza za trčanje