INTERVJU sa direktorkom naše škole Oliverom Korošec- Međunarodni dan školskih biblioteka

Објављено петак, 09 новембар 2018 Аутор Mila Marković

intervju direktorkaMeđunarodni dan školskih biblioteka obeležava se od 1999.god.(poslednji ponedeljak u oktobru), a od 2008.god. počinje da se obeležava kao Mesec školskih biblioteka.Tim povodom članovi bibliotečke sekcije intervjuisali su direktorku naše škole.

  • Šta za Vas znači BIBLIOTEKA?

Biblioteka je za mene uvek bila mesto na kome gubim pojam o vremenu. Naime, birajući knjigu koju bih pročitala, prelistavajući, čitajući … zaboravim na sve druge obaveze. Posebno uživam u mirisu biblioteke, mirisu knjiga.

  • Da li ste često, kao učenica, posećivali školsku biblioteku?

Biblioteku sam posećivala svakodnevno. U vreme kada sam ja bila u osnovnoj školi, nije bilo interneta niti elektronskih knjiga a volela sam mnogo da čitam. Tako da sam sate i sate provodila u biblioteci.

  • Koje knjige ste najviše čitali u vreme kada ste bili učenica i koja Vam je ostala u sećanju?

Čitala sam sve što mi dođe do ruke. Bez obzira da li je bilo u školskoj lektiri ili ne, ja sam čitala sve. Obožavala sam romane za decu. Jednom prilikom sam dobila knjigu “Šekspir u pričama”, tu knjigu sam nebrojeno puta pročitala, a kasnije, kada sam odrasla, zbog nje sam rado čitala sva dela Šekspira.

U srednjoj školi sam volela da čitam Dostojevskog. Iz njegovih dela sam stekla sliku carske Rusije, veliku razliku među ljudima koji su u njoj živeli: od raskoši do bede.

  • Ko je kod Vas razvio ljubav prema knjizi i čitanju?

Ljubav prema čitanju sam nasledila od dede po ocu, secam se da je uvek pod jastukom imao neku knjigu. Preminuo je kada sam ja imala šest godina, a pod jastukom, posle njegove smrti, našla sam roman “Hajduk Stanko”.

  • Koliko danas čitate?

Danas ponovo čitam sve: dečije romane, klasike kao što su Ivo Andrić, Meša Selimović ..

  • Kako posmatrate školsku biblioteku iz perspektive kada ste bili učenica i sada kada ste direktorka?

Ranije su biblioteke bile slabije opremljene ali su imale mnogo više čitalaca.

Drago mi je što je naša školska biblioteka vrlo posećena. Ono što zapažam je da je više posećuju mlađi učenici nego stariji. Negde u starijim razredima se gubi želja za čitanjem a na nama je da vidimo zašto je to tako i na koji način da zainteresujemo te učenike. Iz današnje perspektive imam veliku odgovornost i još veću želju da nasoj školskoj biblioteci, kao delu vaspitno-obrazovnog sistema, posvetim veću pažnju u smislu obogacivanja i aktuelizacije knjižnog fonda.

  • Kako planirate da osavremenite i unapredite našu školsku biblioteku?

U finansijskom godišnjem planu škole, do kraja ove kalendarske godine, predvidjena je nabavka programa za elektronsko bibliotečko poslovanje. Naravno planirana je i nabavka lektire koja nedostaje kao i aktuelnih naslova dečije književnosti a sigurno da cu se truditi da izdvojim sredstva za referensnu literaturu kako bi obogatili fond naše školske biblioteke.

  • Hvala Vam!

Članovi bibliotečke sekcije:

Kričkić Hana

Milošević Sara

Gajić Elena

Nenadić Iva

Jovanovski Sara