Međunarodni dan maternjeg jezika - mlađi razredi

Објављено уторак, 27 фебруар 2018 Аутор Zorana Trbović

medj dan mat jezikaU svetu se 21. februar obeležava kao Dan maternjeg jezika, s ciljem promovisanja jezičke kulture i ravnopravnosti, kao i višejezičnosti. Svako ima pravo na upotrebu maternjeg jezika i zalaganje za njegovo očuvanje. Članovi Vršnjačkog tima mlađih razreda su, takođe, obeležili ovaj značajan datum učestvujući u različitim aktivnostima u okviru radionice koja je za cilj imala da istakne značaj i važnost maternjeg jezika, čitanja, pisanja, pravilnog govora i poštovanje drugih jezika, kao i razvijanje tolerancije.

Radionicu smo započeli međusobnim pozdravljanjem na različitim jezicima, a zatim smo razgovarali o izreci „Čovek onoliko vredi koliko jezika poznaje“. Da bismo umeli da cenimo tuđe, moramo prvo da cenimo svoje. U našem jeziku je sve češća pojava preuzimanja i doslovnog prevođenja stranih reči i izraza, posebno zbog razvoja tehnologije. Zadatak učenika je bio da reči stranog porekla zamene rečima srpskog jezika (komšija-sused, ortak-drug, džabe-besplatno, ekstra-izvanredno...), a zatim su rečenice koje su nastale doslovnim prevođenjem stranih reči zamenjivali prevođenjem istih u duhu našeg jezika. Kreativnost i poznavanje srpskog jezika najviše su došli do izražaja kada su učenici izgovarali najlepše reči koje počinju slovima naše azbuke.

Zaključili smo da negovanje maternjeg jezika ne isključuje mogućnost da se uspešno uče drugi jezici. Naprotiv, dobro poznavanje maternjeg jezika olakšava učenje drugih jezika i zato je važno očuvati ga. Svaku našu reč treba da čuvamo kao najveće blago. To su reči kojima su satkane naše najlepše pesme i priče, kao i naša istorija. Jedna izreka kaže: „Narod koji izgubi svoje reči, prestaje biti narod“.


Created with Flickrset for Joomla.